Η απάτη της Αστρολογίας


Mοιραστείτε το:
Του Χ. ΒΑΡΒΟΓΛΗ
Aναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς όλοι θέλουν να ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Μπορούν όμως κάποιοι να το προβλέπουν; Είναι η αστρολογία επιστήμη; Οι αστρονόμοι λένε «όχι»! Οι πλανήτες Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας ανακαλύφθηκαν τα τελευταία 200 χρόνια, δηλαδή σίγουρα μετά την καθιέρωση των «νόμων» της αστρολογίας. Έχουν οι πλανήτες αυτοί αστρολογική σημασία; Αν ναι, τότε τα ωροσκόπια πριν από την ανακάλυψή τους ήταν λανθασμένα. Αν όχι, τότε σε τι διαφέρουν από τους υπόλοιπους που έχουν;

Με την αλλαγή του νέου χρόνου η τηλεόραση, οι εφημερίδες και τα περιοδικά γέμισαν από αστρολογικές προβλέψεις για το 2003. Έχει άραγε όλη αυτή η παραφιλολογία κάποια σχέση με την πραγματικότητα; Η επιστημονική απάντηση είναι απλή και σύντομη: Και βέβαια δεν έχει. Αποτελεί κοινή διαπίστωση το γεγονός ότι η αστρολογία έχει γίνει μέρος της καθημερινής ζωής. Το μαρτυρούν οι τακτικές στήλες ωροσκοπίων στις περισσότερες εφημερίδες και στα περιοδικά, καθώς και οι συχνές παρουσιάσεις αστρολογικών προβλέψεων στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν θετικά την αστρολογία με το επιχείρημα ότι «αφού ασχολούνται τόσοι μαζί της, και μάλιστα πετυχημένα, δεν μπορεί, θα έχει και κάποια δόση αλήθειας». Πολύ λίγοι, δυστυχώς, αντιλαμβάνονται ότι αυτή η «μόδα» αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη. Είναι φανερό ότι ευνοεί τον σκοταδισμό και ωθεί τους ανθρώπους στη μοιρολατρία, αφού θεωρεί ότι οι πράξεις τους δεν οφείλονται στην ελεύθερη βούληση. Υπάρχει όμως και ένα άλλο πρόβλημα που δεν είναι εξαρχής ορατό: στην αστρολογία πιστεύουν και πολλοί άνθρωποι που επηρεάζουν την κοινή γνώμη και το μέλλον του τόπου (π.χ., πολιτικοί ή καλλιτέχνες). Η πίστη τους αυτή είναι δυνατόν όχι μόνο να τους οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις, αλλά και να φέρει στα κέντρα λήψης αποφάσεων ανθρώπους έξω από το πολιτικό σύστημα.


Πίστη και μαντεία

Το φαινόμενο της πίστης στην αστρολογία έχει βαθιές ρίζες. Αυτή η μορφή της μαντείας ξεκίνησε από τους λαούς της Μεσοποταμίας, επειδή εκεί, σε αντίθεση με την αρχαία Ελλάδα, επικρατούσε η δύναμη του ιερατείου και όχι ο ορθολογισμός των φυσικών φιλοσόφων. Έτσι η σύνδεση αστρονομίας - θρησκείας, η οποία είναι εμφανής στα ονόματα των πλανητών (π.χ., Αφροδίτη, Αρης, Δίας κτλ.), σε συνδυασμό με την άγνοια της ασήμαντης θέσης που έχει η Γη στο Σύμπαν, οδήγησε στην αντίληψη ότι οι πλανήτες επηρεάζουν τη ζωή μας.

Υπάρχει άραγε επιστημονική βάση στην αστρολογία; Η απάντηση είναι σίγουρα αρνητική, αφού καμία από τις γνωστές δυνάμεις της φυσικής δεν μπορεί να εξηγήσει οποιαδήποτε επίδραση των πλανητών στην καθημερινή ζωή. Για παράδειγμα, ένα κοντινό σώμα, όπως π.χ. ο γυναικολόγος κατά τη γέννα, εξασκεί στο νεογέννητο μωρό έξι φορές μεγαλύτερη βαρυτική δύναμη από ό,τι ο Αρης! Αλλωστε, αν η αστρολογία ήταν επιστήμη, τότε κάθε μέρα τα ωροσκόπια όλων των αστρολόγων θα συμφωνούσαν μεταξύ τους, αφού υπολογίζονται με τα ίδια δεδομένα.

Πέρα όμως από αυτόν τον απλό συλλογισμό, η αστρολογία δυσκολεύεται να απαντήσει ικανοποιητικά σε πολλά άλλα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι το αστρονομικό φαινόμενο της μετάπτωσης των ζωδίων, σύμφωνα με το οποίο η θέση των 12 ζωδίων αλλάζει στον ουρανό αργά αλλά σταθερά. Για παράδειγμα, τη σημερινή εποχή κατά το χρονικό διάστημα 21 Μαρτίου ως 20 Απριλίου ο Ήλιος βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων και όχι στον αστερισμό του Κριού, όπως αναφέρεται στα ωροσκόπια. Πώς συμφωνεί αυτό με το γεγονός ότι οι αστρολόγοι έχουν συνδέσει τον χαρακτήρα κάθε ατόμου με τα χαρακτηριστικά του ζωδίου που αντιστοιχεί στην ημερομηνία γέννησής του;


Οι θέσεις της Αφροδίτης

Ένα άλλο πρόβλημα ανακύπτει από το γεγονός ότι οι αστρολόγοι συντάσσουν τα ωροσκόπια με βάση τη θέση των πλανητών στον ουρανό, χωρίς να ενδιαφέρονται ούτε για το πραγματικό μέγεθός τους ούτε για την πραγματική τους απόσταση από τη Γη. Για παράδειγμα, η σύνοδος της Αφροδίτης με τον Ήλιο θεωρείται ότι έχει την ίδια αστρολογική σημασία είτε ο πλανήτης βρίσκεται στην εμπρός πλευρά του Ήλιου, ανάμεσα σε αυτόν και στη Γη, είτε στην πίσω, παρ' όλο που στη δεύτερη περίπτωση είναι σε πενταπλάσια απόσταση από τη Γη. Αυτό βέβαια οφείλεται στο ότι η αστρολογία αναπτύχθηκε όταν οι άνθρωποι πίστευαν πως οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από τη Γη και όχι γύρω από τον Ήλιο. Τότε όμως γιατί δεν παίζουν αστρολογικό ρόλο και άλλα αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος, όπως οι δορυφόροι των άλλων πλανητών ή οι αστεροειδείς ή ακόμη και οι πλανήτες άλλων πλανητικών συστημάτων, από αυτούς που ανακαλύπτονται κατά δεκάδες τα τελευταία χρόνια; Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πιο απομακρυσμένος από τους πλανήτες, ο Πλούτωνας, είναι στην πραγματικότητα ένας μεγάλος αστεροειδής.

Οι πλανήτες Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας ανακαλύφθηκαν τα τελευταία 200 χρόνια, δηλαδή σίγουρα μετά την καθιέρωση των «νόμων» της αστρολογίας. Έχουν οι πλανήτες αυτοί αστρολογική σημασία; Αν ναι, τότε τα ωροσκόπια πριν από την ανακάλυψή τους ήταν λανθασμένα. Αν όχι, τότε σε τι διαφέρουν από τους υπόλοιπους που έχουν; Επιπλέον είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς πώς «ανακαλύφθηκε» η αστρολογική τους επίδραση. Σίγουρα όχι από τα ονόματά τους, αφού αυτά επελέγησαν με τυχαία κριτήρια από τους σύγχρονους αστρονόμους. Το επιχείρημα ότι η αστρολογική επιρροή τους προέρχεται από την εμπειρία δεν μπορεί να σταθεί, αφού περιφέρονται τόσο αργά γύρω από τον Ηλιο ώστε από την εποχή που ανακαλύφθηκαν δεν έχουν διέλθει ακόμη από όλα τα ζώδια.


Οι στατιστικές έρευνες

Όλα όμως τα παραπάνω επιχειρήματα δεν είναι εύκολο να αντιπαραταχθούν στη διαδεδομένη αντίληψη ότι «η αστρολογία δουλεύει». Πόσοι από εμάς δεν διαβάσαμε το ωροσκόπιό μας, έστω και «για πλάκα», σε μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό, για να διαπιστώσουμε ότι πολλές από τις προβλέψεις βγήκαν τελικά αληθινές; Μήπως τελικά η αστρολογία είναι πραγματική επιστήμη, όπως η φυσική και η χημεία; Ευτυχώς τέτοιου είδους ερωτήματα μπορούν να ελεγχθούν με τον ίδιο τρόπο που ελέγχεται η αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου ή η κατανάλωση καυσίμων ενός αυτοκινήτου, δηλαδή με στατιστικές μελέτες, και τέτοιες έχουν γίνει πολλές. Η βασική ιδέα είναι πολύ απλή: επιλέγεται ένα δείγμα ανθρώπων και επιχειρείται, με κάποιον αντικειμενικό τρόπο, να εκτιμηθεί η επιτυχία των ωροσκοπίων που συντάσσουν διάφοροι αστρολόγοι για αυτούς. Η καλύτερη ίσως στατιστική μελέτη αυτού του είδους οργανώθηκε πριν από 18 χρόνια στις ΗΠΑ από τον Σον Κάρλσον, καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, και την επίσημη ένωση αμερικανών αστρολόγων και δημοσιεύθηκε στο εγκυρότατο περιοδικό «Φύση» («Nature»). Σε 30 αναγνωρισμένους αστρολόγους, μέλη της οργάνωσης, δόθηκαν όλα τα στοιχεία που αυτοί θεωρούσαν απαραίτητα για να υπολογίσουν ο καθένας το ωροσκόπιο τεσσάρων διαφορετικών ατόμων.

Στη συνέχεια τα ωροσκόπια που είχε συντάξει ο καθένας μοιράστηκαν στους υπόλοιπους αστρολόγους τυχαία. Μαζί με κάθε ωροσκόπιο δόθηκαν και τα ψυχολογικά προφίλ τριών ατόμων, του τύπου που είχε συμφωνηθεί εξαρχής μεταξύ του Κάρλσον και των αστρολόγων, εκ των οποίων το ένα ανήκε στο πρόσωπο του ωροσκοπίου και τα άλλα δύο ήταν τυχαία. Οι αστρολόγοι έπρεπε να βρουν ποιο ψυχολογικό προφίλ ταίριαζε στο κάθε ωροσκόπιο που τους είχε δοθεί. Αν οι αστρολόγοι απαντούσαν τυχαία, θα έπρεπε να έχουν ποσοστό επιτυχίας 33,33%, αφού η πιθανότητα να επιλέξουν στην τύχη το σωστό ωροσκόπιο ήταν μία στις τρεις. Εξαρχής οι αστρολόγοι είχαν προβλέψει ότι το ποσοστό επιτυχίας τους θα ήταν μεγαλύτερο από 50%. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 34%, ποσοστό που όχι μόνο ήταν κατώτερο από το συμφωνημένο «όριο» του 50%, αλλά και στατιστικά δεν ήταν σημαντικά διαφορετικό από το 33,33%. Με άλλα λόγια, ένα φάρμακο που θα έδινε αυτά τα ποσοστά ίασης δεν θα έπαιρνε ποτέ άδεια κυκλοφορίας. Αντίστοιχα, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έπρεπε να σημάνει και το τέλος της αστρολογίας στη συνείδηση του κόσμου. Οι άνθρωποι όμως πάντα θα έχουν την ανάγκη της ελπίδας και της ψυχολογικής στήριξης στις δύσκολες στιγμές τους και οι αστρολόγοι πάντα θα τις προσφέρουν, πάντα βέβαια με το αζημίωτο.


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑΔείτε το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του καθηγητή Ρίτσαρντ Ντόκινς με τίτλο "Σκλάβοι της Δεισιδαιμονίας"Για Ελληνικούς υποτίτλους πατήστε το κουμπί "CC" οταν ξεκινήσει το βίντεο.
Mοιραστείτε το:
9 σχόλια:

 1. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι το πιστεύουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι όλα τα επίσημα και έγκυρα κατά τα άλλα ΜΜΕ αναπαράγουν αυτό το φαινόμενο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα.
  Η αστρολογία στην αρχαιότητα ήταν συνδεδεμένη με την αστρονομία
  η διάσπαση έγινε πολύ αργότερα και αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο κ. καθηγητής.
  Στην αρχαία Ελλάδα η αστρονομία/αστρολογία εθεωρείτο από τις πιο σημαντικές
  επιστήμες (Πλάτων - Τίμαιος και Κριτίας), άλλωστε είναι γνωστή και η ιστορία
  του αστρονόμου/αστρολόγου Μέτωνος στο θέμα των Ερμοκοπιδών καιτην σχέση τους με
  την προβλεπόμενη εκστρατεία των Αθηναίων στη Σικελία και πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου πως η πρόβλεψη εφ' όσον γίνεται από ανθρώπους δεν μπορεί να είναι πάντοτε σίγουρη και επί πλέον εξαρτάται από το πόσο επιστήμων είναι αυτός που μας δίνει την πληροφορία και επίσης από το πως θα κατανοήσει και θα αξιοποιήσει την πληροφορία αυτός που την λαμβάνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Επιστήμων" αυτός που κάνει αστρολογική πρόβλεψη; Μήπως δεν κατάλαβα καλά;

   Διαγραφή
 3. Οι αστρονομοι, καλα θα κανουν να το βουλωνουν, γτ αν δεν υπηρχε η αστρολογια απο αρχαιοτατων χρονων, σημερα η επιστημη τους δεν θα υπηρχε, και θα εκαναν μια πιο χρησιμη δουλεια απο αυτη!!!
  Μας παραμυθιαζουν χειροτερα απο τους αστρολογους που κατηγορουνε, κι ας εχουν ριζες απο εκει!!! οσοι δεν ξερουν απο που προεκυψε το επαγγελμα τους ας το βουλωνουν!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Nαι αμέ πώς το θές; Μήπως να πάμε να ζήσουμε και σε καμιά σπηλιά; Εγώ λέω να αφήσουμε και την επιστήμη της χημείας για να γυρίσουμε στην αλχημεία. Επίσης η επιστήμη της ψυχολογίας δεν μας χρειάζεται γιατί υπάρχουν και οι εξορκιστές. Η Φιλοσοφία δεν είναι χρήσιμη γιατί υπάρχει η θρησκεία και οι επιστήμες Γεωλογία, Βιολογία, Ανθρωπολογία είναι μασονικές και πρέπει να το βουλώσουν γιατί δεν υπάρχει εξέλιξη των ειδών αλλά μόνο η κιβωτός του Νώε.

   Διαγραφή
 4. Ασχετο τελειος με το θεμα... τα εχεις μπερδεψει... γτ οταν λειπει η παιδεια, ολα τα αλλα ειναι πρωτογονα!!! Οτι σου πασαρουν σαν επιστημη, αλλα ειναι με αλλο ονομα, ειναι καλο... το αρχικο ειναι αχρηστο και πρεπει να χαθει απο προσωπου γης... αυτο λες, μηπως να χαθουμε κι εμεις μιας και ειμαστε ακομα πρωτογονοι? (σαν λειτουργικοτητα και σκεψη)... Ρε ανοιξτε τα ματακια σας και μαθετε να ξεχωριζετε τι ειναι τι και απο που προερχετε και μην χαβετε σα χαλβαδες τα ψεματα τους!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ στο "ΠΕΡΙ ΑΕΡΩΝ,ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΩΝ" έργο του τονίζει:"Ουκ ελάχιστον μέρος συμβάλλεται αστρονομίη ες ιατρικήν,αλλά πάνυ πλείστον..." και προβαίνει σε πλήθος αναφορών σε αστρονομικά και αστρολογικά φαινόμενα(η διάκριση μεταξύ τους παραμένει μέχρι σήμερα ασαφής) που ασκούν επιρροή στην υγεία του ανθρώπου.Αξίζει να διαβάσετε με προσοχή το ιπποκρατικό αυτό έργο και θα διαπιστώσετε ότι ο Πατέρας της Ιατρικής δίκαια αναγνωρίζεται από τους σύγχρονους αστροφυσικούς ως ο ιδρυτής της βιομετεωρολογίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ ορθή η παρατήρηση αυτή για τον Ιπποκράτη και το συγκεκριμένο έργο του.

   Διαγραφή
 6. Πώς γίνεται ρε παιδί μου να έχουν άποψη για την Αστρολογία κάθε φορά άνθρωποι που δεν έχουν ανοίξει ένα αστρολογικό βιβλίο στη ζωή τους. Αναρωτιέμαι ο Κος Βαρβόγλης πώς θα με χαρακτήριζε αν έγραφα άρθρο που θα εξέφραζε άποψη για τη Φυσική ή την Αστρονομία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια
τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται. Ευχαριστούμε.
Πατήστε εδώ για μετατροπή απο Greeklish σε Ελληνικά

 
Copyright © 2010-2013. Ελληνικό Αρχείο - All Rights Reserved | Designed by Graphopoly Designs