Η Θαμμένη Ελλάδα - Γιάννης Λαζάρης


Mοιραστείτε το:(Φώτο: Η Αγία Φωτεινή είναι κτισμένη με υλικά απο τον παραπλεύρως αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μαντινείας. 
Η θεμελίωσή της έγινε από τον Μητροπολίτη Θεόκλητο Β' το 1969 και τα εγκαίνιά της το 1978.)


Η διαταγή των χριστιανών βυζαντινών αυτοκρατόρων ήταν ρητή: «ες έδαφος φέρειν» κι από τότε (δ΄ αι. μ.Χ.) και για πολλούς αιώνες μανιασμένα πλήθη ρασοφόρων ισοπέδωναν οτιδήποτε θύμιζε τον ωραιότερο Πολιτισμό, που γεννήθηκε ποτέ στη Γη. (σ.σ. διαβάστε τα "Aυτοκρατορικά Διατάγματα")

Βασικός τους στόχος ήταν η Ελλάδα και οι ναοί της. Γκρέμισαν και ισοπέδωσαν όσους ελληνικούς ναούς τούς επέτρεπαν οι ελάχιστες μεσαιωνικές τεχνικές τους γνώσεις και στη θέση τους έκτισαν χριστιανικούς. Ολόκληρες πόλεις έχασαν την ελληνική φυσιογνωμία τους κι απέκτησαν μορφή βυζαντινότροπη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επί χιλιετίες κατοικούμενη Θεσσαλονίκη, στην οποία δεν υπάρχει ούτε για δείγμα κατάλοιπο κάποιου αρχαίου Ελληνικού ναού αντιθέτως όμως, υπάρχουν πάμπολλοι χριστιανικοί ναοί.

Για όσους ναούς δεν είχαν τις δυνατότητες να γκρεμίσουν, τούς κατέστρεφαν μερικώς -όσο μπορούσαν- και τους μετέτρεπαν. Ούτε ο Παρθενώνας διέφυγε, ο οποίος μετετράπη σε ...Παναγιά Αθηνιώτισσα.

Το βιβλίο αυτό, που περιέχει εκατοντάδες έγχρωμες φωτογραφίες από ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας, αποτελεί ένα φωτογραφικό οδοιπορικό των θλιβερών καταστροφών των Ελληνικών ναών.

Συγγραφέας: Γιάννης Λάζαρης

200 σελίδες, 355 έγχρωμες φωτογραφίες.


Kατεβάστε το Βιβλίο "Η Θαμμένη Ελλάδα" (υψηλή ανάλυση)


ή διαβάστε το στο Ελληνικό Αρχείο (μέτρια ανάλυση).

Mοιραστείτε το:
4 σχόλια:

 1. κύριε Λάζαρη, ήταν εντελώς διαφορετική η Δυναμική των αρχαίων ειδωλολατρικών ναών, την πρωτοχριστανική περίοδο, και εντελώς διαφορετική σήμερα. Τότε και μόνο η μετατροπή όσων έγινε, σε Χριστιανικούς ναούς, τους διέσωσε, από την φθορά του χρόνου και των βαρβάρων.
  Οι Χριστιανοί διεφύλαξαν τους αρχαίους ναούς....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι Χριστινοί υπήρξαν μεγαλύτεροι βάρβαροι και απο τους ίδιους τους βαρβάρους.
  Οι Χριστιανοί ηταν αυτοι που κατεστρεψαν το 90% των Ελληνικών Ναών και αποκεφάλισαν οτι αρχαιο Ελληνικό άγαλμα έβλεπαν για να το εξαγνίσουν οπως έλεγαν απο τα δαιμόνια που κατοικούν σε αυτα. Και όσοι αρχαίοι ναοι επέζησαν, ή χτίσαν απο πάνω τους Εκκλησίες, ή τους μετέτρεψαν σε Χριστιανικούς. Κατσε και διαβασε τα δεκάδες άρθρα που υπάρχουν και μέσα στην παρούσα ιστοσελίδα.

  Δεν περιμένουμε βέβαια απο εσενα και τους ομοίους σου να γνωρίζουν Ελληνική ιστορία. Για εσας η μόνη ιστορία ειναι η Εβραική, άρα ξερουμε καλα και το ρόλο της προπαγάνδας που παίζεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα έπρεπε να ήσουν περισσότερο νηφάλιος αγαπητέ.....Ετοιμάζω βιβλίο, για την προσφορά των Βυζαντινών στην διατήρησι του Αρχαιοελληνικού Πολιτισμού, και των αρχαίων μνημείων, και εκεί-αν το διαβάσεις-θα πάρεις τις απαντήσεις σου.
  Απλά, εδώ, να σε ενημερώσω, ότι στην Κωνσταντινούπολι, είχε δημιουργηθεί μουσείο, με όλα τα διασωζώμενα ελληνικά αγάλματα, καθώς και το γεγονός, ότι πολλά ελληνικά αγάλματα κοσμούσαν τας οδούς, και τας πλατείας της Πόλεως.
  Τα ελληνικά έργα, ΔΕΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΥΠΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ.
  Κατεστράφησαν υπό των βαρβάρων Γότθων, υπό των Ρωμαίων παλαιότερα, υπό των Αράβων, και τέλος υπό των Σταυροφόρων. Αργότερα δε, με την υποδούλωσι της Βυζαντινής μας Αυτοκρατορίας, υπό των Οθωμανών...και τώρα, με την απελευθέρωσι καταστρέφονται από την αδιαφορία του Νεοελληνικού κράτους.
  Εμείς οι Χριστιανοί, πάντα σεβόμασταν την Αρχαία Ελλάδα, γιατί την θεωρούσαμε, ως γέμουσα Σπερματικού Λόγου....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ''Τότε και μόνο η μετατροπή όσων έγινε, σε Χριστιανικούς ναούς, τους διέσωσε, από την φθορά του χρόνου και των βαρβάρων.
  Οι Χριστιανοί διεφύλαξαν τους αρχαίους ναούς''

  Καλά μιλάμε για την απόλυτη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.
  Δέχομαι ως ένα βαθμό την αμφισβήτηση κάποιων γραπτών. Αλλά όχι να προσπαθούν κάποιοι να μας βγάλουν και στραβούς λέγοντάς μας ότι αυτό που βλέπουμε με τα μάτια μας δεν είναι αυτό, αλλά κάτι άλλο.
  Ε όχι αυτό δεν το δέχομαι με τίποτα.
  Άκου εκεί με αυτόν τον τρόπο οι χριστιανοί διεφύλαξαν τους αρχαίους ναούς.
  Αυτό το έκτρωμα του ναού της αγίας Φωτεινής στην αρχαία Μαντινεία μιλάει από μόνο του.
  Οτιδήποτε το γκρεμίζεις, κτίζεις πάνω του, το κατακερματίζεις και τα κομμάτια του τα χρησιμοποιείς ως δομικά υλικά σε νέες κατασκευές, το καταστρέφεις και σε καμία περίπτωση αυτές οι πράξεις δεν μπορούν να θεωρηθούν προστατευτικές.
  Μήπως και οι πέτρες που έχουν κάνει φτερά από το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο γεφυριών και σπιτιών είχαν ως σκοπό την διαφύλαξή τους;
  Στην εκκλησία του χωριού μου γιατί ειδικό συνεργείο υπό την εποπτεία πανεπιστημιακών επιστημόνων, εργαζόταν επί μήνες για την συντήρηση και επισκευή του ξυλόγλυπτου τέμπλου;
  Κατά την μέθοδο που εφαρμόστηκε με τις αρχαιότητες θα έπρεπε κανονικά να κόβαμε το τέμπλο σε κομμάτια, τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσαμε ως πατζούρια και κουφώματα σε κάποια νεόκτιστη οικία.
  Χριστιανισμός και ψέμα πάνε πακέτο τελικά; Γιατί εγώ το αντίθετο νόμιζα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια
τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται. Ευχαριστούμε.
Πατήστε εδώ για μετατροπή απο Greeklish σε Ελληνικά

 
Copyright © 2010-2013. Ελληνικό Αρχείο - All Rights Reserved | Designed by Graphopoly Designs