Το Αρχαίο Ελληνικό Λεξάριθμο - Πυθαγόρας


Mοιραστείτε το:Αναφερόμενοι στο ελληνικο αλφάβητο και επομένως στην ελληνική γλώσσα, διαπιστώνουμε οτι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η πυθαγόρειος σκέψη καταλήγει στην αντιστοιχία κάθε γράμματος της ελληνικής αλφαβήτου με έναν αριθμό. Οι Πυθαγόρειοι απάντησαν στο ερώτημα ''τί το σοφόν?'' . Μοναδική απάντηση ''ο αριθμός'' ενώ στο δευτερο σκέλος=''τι δεύτερον εις σοφίαν'' (δηλαδη τι έρχεται δεύτερο μετά τον αριθμό σε σοφία) απάντησαν:
''o τοις πράγμασιν τα ονόματα θέμενος'' (δηλαδή εκείνος που έδωσε τις ονομασίες σε κάθε πράγμα).

Aπό το σημερινό αλφάβητο λείπουν 3 γράμματα της αρχαίας ελληνικής αλφαβήτου, τα οποία ειναι τοποθετημένα στον παρακάτω πίνακα. Αυτά είναι το Δίγαμα (F), το κόππα (Q), και το σαμπι (δεν μπορεί να τυπωθεί αλλά φανταστείτε το σαν ένα μικρό "π" με μία ελαφρώς κλίση προς τα δεξιά).

Κάθε λέξη λοιπόν βγάζει κάποιο συγκεκριμένο άθροισμα(πχ ΗΛΙΟΣ= 8+30+10+70+200=318). Οι Πυθαγόρειοι μας εισάγουν - με το παραπάνω ρητό- σ'ένα αριθμητικό ''παιχνίδι'' μεταξύ αριθμών και λέξεων (λεξάριθμος).
Τί το ενδιαφέρον έχει αυτό το "παχνίδι"? Ότι λέξεις και φράσεις συμπίπτουν μεταξύ τους δημιουργόντας ισοψηφίες ή δίνοντας αριθμούς που παραπέμπουν σε γεγονότα και χρονολογίες. Ενδεικτικά θα παραθέσω ορισμένα παραδείγματα : Η λέξη που μας ενδιαφερει αρχικά είναι η λέξη αριθμός(εκ του ρήματος αραρίσκω, που σημαίνει θέτω σε σειρά) - ΑΡΙΘΜΟΣ= 1 + 100 + 10 + 9 + 40 + 70 + 200 = 430

ΑΡΙΘΜΟΣ=430 - ακριβώς 430 βγάζουν και οι λέξεις ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΝΟΜΟΣ, ΕΥΘΕΙΑ. Πράγματι τα μαθηματικά δεν υπάρχουν χωρίς τον αριθμό, ενώ ο αριθμός είναι ο ίδιος ο νόμος του σύμπαντος, όσο για την ευθεία αυτή ορίζεται από δύο συντεταγμένες οριζόμενες από αριθμούς. Αν σκεφτούμε ότι το ''θείον'' είναι όπως και ο αριθμός ''πανταχού παρών και τα πάντα πληρών'' και ότι και τα δυο έχουν χαρακτηριστικό τη σοφία, τότε απόλυτα δικαιολογείται και η ακόλουθη ισοψηφία: ΑΡΙΘΜΟΣ=ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ=430. Σύμπτωση?

Το Ελληνικό Αρχείο, σας παραθέτει το παρακάτω πρόγραμμα για να ανακαλύψετε περισσότερο την λεξαριθμική.

Ο πίνακας που ακολουθεί έχει το ελληνικό αλφάβητο με τις αριθμητικές αξίες.


Mοιραστείτε το:
7 σχόλια:

 1. ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ 1000 Π.Χ. 500+500 Η 800+200 Η 900+100 ???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν γράψεις "χιλια προ χριστου" σου δίνει = 2581

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 1000 ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ Α ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΚΑΤΩΘΕΝ ΑΥΤΟΥ. ΟΜΟΙΩΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 2000 ΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΜΕ ΤΟ Β ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΚΑΤΩΘΕΝ ΑΥΤΟΥ Κ.Ο.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αγαπητέ συνεργάτη του Ελληνικού Αρχείου, παρατήρησα ένα λάθος στο άρθρο σας: το δίγαμα αναφέρεται στο κείμενο σωστά (F), αλλά στον πίνακα λάθος σαν W ...
  Επίσης το γράφετε με δύο μμ (γάμμα) ενώ πρέπει με ένα μ (γάμα)- όπως στην Γραμματική του Τριανταφυλλίδη !
  Ελπίζω να διορθώσετε τα λάθη αυτά σύντομα ώστε να αναφέρεται το δίγαμα σωστά! Χαιρετισμούς, Αλεξάνδρα Ζώη, Αμστερνταμ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ευχαριστούμε για την παρατήρηση. Ήταν σωστά αρχικά, αλλα για κάποιο λόγο το encoding της σελίδας τα γύρισε σε "Windows-ISO".
  Διορθώθηκε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΜΠΡΑΒΟ ΑΔΕΡΦΙΑ !!! ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ !!! ΣΕΒΑΣ ... !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πρεπει απλα να σας πω πως η πλατφορμα υπολογισμου αγαπητοι βγαζει αθρισμα στο "ΑΡΙΘΜΟΣ" 230 και οχι 430.Οπως και στο "ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ"

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια
τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται. Ευχαριστούμε.
Πατήστε εδώ για μετατροπή απο Greeklish σε Ελληνικά

 
Copyright © 2010-2013. Ελληνικό Αρχείο - All Rights Reserved | Designed by Graphopoly Designs